Москва ден 5 (2.1.2016)

Когато си за последен ден на едно място винаги те изпълва носталгия. Тръгваш си незнаейки кога пак ще се върнеш. Тръгваш си невидял много неща, тръгваш си неусетил града. Така е, когато си за малко време някъде. Обвзема те паника, че нищо не си видял и че нямаш време… Кога ли ще дойдеш пак?

Такива мисли витаеха в главата ми на 2ри януари 2016. Слава богу, с Тошето имахме план: да видим малко места, но качествено, а не да препускаме от една забележителност на друга. Рано-рано тръгнахме отново към Червения площад за последен път. Първото място, което посетихме беше историческия музей. Беше доста интересно, но имайки като база за сравнение оръжейната палата, някак си трудно можеше нещо да хване окото ми. След двучасова разходка там, обиколихме Червения площад. Сега си мисля, че има интересен факт. Повечето хора си мислят (или поне аз когато бях по-малък), че Червеният е кръстен така по политически причини, а всъщност името идва от старото значение на прилагателното “красный”, което означава “красив”. Направих това лирично отклонение, за да уточня, че наистина червеният площад е много красив, или поне на мен много ми хареса.

20160102_140515

20160102_140443

Сбогувахме се с Червения площад под веселия звън на камбаните на Спаската кула, сякаш обещаващи, че искат да ни видят пак.

Още две неща имахме планирани за деня – посещението на музея на космонавтиката и последна вечер в Москва. Тръгнахме към парка пред ВДНХ, където се намира музеят. Научихме, че до десети януари входът там е свободен, така че бяхме подготвени за сериозна опашка и нашето очакване се оправда. Бяхме там около 3:30-4 часа следобед, а успяхме да влезем към 5. При това тъкмо навреме, защото успяхме да си платим за екскурозвод, а екскурзията по музея трае около два часа. Приключихме точно преди да затворят. Почти всеки експонат там беше безкрайно интересен, а екскурзоводката (млада и симпатична дама) направи впечатление не само с външният си вид, а и със завидните си познания за всеки от експонатите – очевидно учеше или завършваше някаква специалност свързана с космическите изследвания, защото наистина беше много ерудирана. Както каза Дима предната вечер – има два музея на космонавтиката в света (които си заслужава да се видят)- един в САЩ и един в Русия, е ние сме виждали вече 50% от тях 😉 Съжалявам единствено, че магазинът за сувенири беше затворен.

Оставаше ни да направим и последното нещо планирано за деня и за посещението ни в Москва като цяло – последната вечер.

Вдияхме се с двама от каучърфърите – белгиеца и германеца. Направихме си разходка по Арбат и седнахме в Hard Rock Cafe-то там. Интересното беше, че на вторият етаж имаше нещо като дискотека, но беше значително празно като за събота вечер – явно московчани не ходят много там. По тази причина беше решено да идем на истински московски клуб. Аз не бях много за тази идея, но не исках да развалям мерака на другите, затова отидох с тях до там и после тактично помолих за тяхното извинение и си тръгнах. За повече информация какво представляват московските нощни клубове – обръщайте се към Тошето.

Аз тръгнах обратно към хостела, който за щастие се намираше недалеч. Потънал в размисли, минавах покрай храм Христа Спасителя.

Лека нощ, Москва и до нови срещи!20160103_021300

Leave a comment